Is het dragen van een boerka verboden in Nederland?

Is het dragen van een boerka verboden in Nederland?

Het boerkaverbod houdt in dat in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en in overheidsgebouwen geen kleding gedragen mag worden die het gezicht bedekt. Het gaat dan bijvoorbeeld om een boerka of nikab, maar ook om een integraalhelm of een bivakmuts.

Wat houd het boerkaverbod in?

U mag vanaf 1 augustus 2019 geen gezichtsbedekkende kleding meer dragen in voertuigen van het openbaar vervoer en in en rondom gebouwen van het onderwijs, de zorg en de overheid. Dit betekent dat u op deze locaties geen kleding mag dragen die uw gezicht onherkenbaar maakt, zoals een integraalhelm of boerka.

Waarom gezichtsbedekkende kleding verboden?

Het dragen van gezichtsbedekkende kleding zoals een nikab of boerka wordt vaak geassocieerd met strikte opvattingen over het volgen van islamitische voorschriften. In landen waar de islam niet de dominante religie is, met name in de westerse wereld, ligt dit politiek en sociaal gevoelig.

Waarom boerkaverbod in Nederland?

Op sommige plekken is het voor de dienstverlening of veiligheid belangrijk dat mensen elkaar kunnen aankijken en herkennen. Bijvoorbeeld in voertuigen van het openbaar vervoer en in gebouwen van de overheid, onderwijs en de zorg.

Wie draagt een boerka?

De boerka (ook burka of burqa) (Arabisch : برقع) is een kledingstuk, dat vooral door (streng) islamitische vrouwen gedragen wordt. De boerka bedekt het gehele lichaam; ook de ogen zijn niet zichtbaar. De boerka is de Afghaanse variant van de chador, maar de chador laat het gezicht vrij.

Hoeveel mensen in Nederland dragen boerka?

Geen exacte cijfers Exacte cijfers over het aantal vrouwen in Nederland dat een nikab of boerka draagt, zijn niet bekend. Experts schatten dat vijftig tot vierhonderd vrouwen een nikab – waarbij de ogen nog te zien zijn – dragen.

Waar geldt het boerkaverbod?

Het verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding geldt in en rondom gebouwen van de zorg, het onderwijs, de overheid en in de voertuigen van het openbaar vervoer. U mag op deze locaties geen kleding dragen die uw gezicht onherkenbaar maakt.

Waar is hoofddoek verboden?

Het boerkaverbod in Nederland gaat iets minder ver dan dat in Denemarken. Hier geldt het verbod in ziekenhuizen, scholen, overheidsgebouwen en het ov, in Denemarken mogen boerka’s (volledige gezichtsbedekking) en nikabs ook niet op straat. “Ik mag geen inkopen doen met een nikab aan”, zegt Fatima.

Hoeveel nikab in Nederland?

Exacte cijfers over het aantal vrouwen in Nederland dat een nikab of boerka draagt, zijn niet bekend. Experts schatten dat vijftig tot vierhonderd vrouwen een nikab – waarbij de ogen nog te zien zijn – dragen.

Waar dragen ze een boerka?

De boerka (ook burka of burqa) (Arabisch : برقع) is een kledingstuk, dat vooral door (streng) islamitische vrouwen gedragen wordt. De boerka bedekt het gehele lichaam; ook de ogen zijn niet zichtbaar. Onder het bewind van de Taliban was het dragen van een boerka voor vrouwen in Afghanistan verplicht. …

Waarom boerka’s?

De boerka is de Afghaanse variant van de chador, maar de chador laat het gezicht vrij. Bij de boerka kijkt de vrouw door een stuk gaas, waardoor zij zelf wel kan kijken, terwijl haar ogen niet zichtbaar zijn. Onder het bewind van de Taliban was het dragen van een boerka voor vrouwen in Afghanistan verplicht.

Hoeveel vrouwen dragen een boerka in Nederland?

Het is niet bekend hoeveel mensen exact in Nederland een boerka of nikab dragen, maar er zijn wel schattingen. Zo kwam in de discussies van de afgelopen jaren vaak naar voren dat zo’n 150 vrouwen elke dag een boerka of nikab dragen. Nog eens een paar honderd vrouwen zouden dit af en toe doen.

Is het dragen van een boerka verboden in Nederland? Het boerkaverbod houdt in dat in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en in overheidsgebouwen geen kleding gedragen mag worden die het gezicht bedekt. Het gaat dan bijvoorbeeld om een boerka of nikab, maar ook om een integraalhelm of een bivakmuts. Wat houd het boerkaverbod…